Legion

Worldwide Virtual Computer


Legion: The 1997 Legion Winter Workshop

Agenda for the Workshop


February 17-18, 1997
There will be short breaks between each session. A final schedule will be available shortly before the workshop.
9:00 Monday Welcome, overview and status - 30 minutes, A. Grimshaw
9:30 Monday The run-time libraries - 1.5 hours, C. Viles
This will include a description of the execution model used in the library, how it is used to support the Mentat programming language, and how it can be modified to use different security policies, fault-tolerance models, etc. Includes lab.
11:00 Monday Classes and metaclasses - 1.5 hours, M. Lewis
Classes manage much of the complexity in Legion. This discussion will cover classes, metaclasses, different class implementation styles, and how via classes a wide range of policies and semantics can be realized.
12:30 Monday Lunch To be arranged - 1.5 hours
2:00 Monday Legion security - 1.5 hours, B. Wulf
We will begin with a complete overview of the security model. Next we will examine how different security policies can be realized within the context of the model. Existing policy implementations will also be examined. (optional separate mini-track BOF)
3:30 Monday Parallel processing support - 1 hour, A. Grimshaw
This section is targeted at compiler writers and parallel toolkit builders and will focus on run-time library support for parallelism such as program graphs, graph construction, etc.
4:30 Monday Resource management in Legion - 1.5 hours, S. Chapin
The basic resource management philosophy will be introduced, and the draft interface presented. Once the basics are covered we hope to engage the session in a discussion of what should the interface look like, how should programmers at different levels interact with resource management, how will the interface be used, and what toolkit builders need. (optional separate mini-track BOF)
=======================================================================
9:00 Tuesday System management and maintenance - 1.5 hours, A. Ferrari
This will cover starting up a Legion system, creating and managing classes, managing hosts and vaults, cleaning up when something goes wrong, etc. Includes lab.
10:30 Tuesday Writing, compiling, and executing a Legion application - 1.5 hours, A. Ferrari
The title says it all. Includes lab.
12:00 Tuesday Lunch To be arranged - 1.5 hours
1:30 Tuesday Fault-tolerance in Legion - 1.5 hours, A. Nguyen-Tuong
Fault-tolerance is a major issue in Legion. In this section we will discuss some ideas we have had on realizing flexible fault- tolerance, and some of the major challenges that remain. In this section we are keenly interested in input from the community on both the fault-tolerance requirements of applications, and how best to realize fault-tolerance. We will assume in this session that the attendees are familiar with the run-time library. (optional separate mini-track BOF)
3:00 Tuesday How we plan to use Legion - 2 hours, attendees
A session devoted to attendee presentations.

Time Monday, 17 february Tuesday, 18 february
9:00 Welcome(Grimshaw) System Management (Ferrari)
9:30 Run-time Libraries (Viles)
10:00
10:30 Writing, Compiling & Executing w/Legion (Ferrari)
11:00 Classes and Metaclasses (Lewis)
11:30
12:00 Lunch
12:30 Lunch
1:00
1:30 Fault Tolerance (Nguyen-Tuong)
2:00 Security (Wulf)
2:30
3:00 Uses of Legion (Attendees)
3:30 Parallel Programming (Grimshaw)
4:00
4:30 Resource Management (Chapin)
5:00
5:30

 

[Home] [General] [Documentation] [Software]
[Testbeds] [Et Cetera] [Map/Search]

This work partially supported by DOE grant DE-FG02-96ER25290, Logicon (for the DoD HPCMOD/PET program) DAHC 94-96-C-0008, DOE D459000-16-3C, DARPA (GA) SC H607305A, NSF-NGS EIA-9974968, NSF-NPACI ASC-96-10920, and a grant from NASA-IPG.

legion@Virginia.edu
http://legion.virginia.edu/